Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
أعزائي إخواننا في الدين في داكابوتريزم
'aeizaayiy 'iikhwanuna fi aldiyn fi dakabutrizim
Drodzy Współwyznawcy W Dhakaputryźmie
Witam was w ten święty dzień na pierwszym kazaniu, które mogę przed wami wygłosić. Nim zaczniemy odmówmy jednak wspólnie modlitwę ku chwale Bogów:
O Bogowie! Za wszystkie wasze czyny - dzięki wam! Wyście jesteście najwyższymi istotami nad całe stworzenie! Przepraszamy was my, grzeszni, za zbrodnie nasze przeciw wam uczynione! Prosimy was, obdarzcie nas swą mądrością, byśmy mogli lepiej dążyć ku pełnemu zjednoczeniu z wami! Bogowie Są Wielcy!
Teraz, gdyśmy spełnili już nas obowiązek wobec Bogów, możemy przejść do tematu dzisiejszego kazania. A poświęcić je zamierzam pytaniu, które dhakaputryści zadają sobie od wieków: komu właściwie mam oddawać cześć?
To pytanie, na pozór głupie, ma jednak sporo sensu. W Dekalogu zesłanym nam przez Bogów każdy z nich podkreśla, że nie winniśmy mieć Bogów innych prócz niego. Czy to nie znaczy czasem, iż oddając cześć pozostałym naszym Bogom popełniamy bałwochwalstwo?
Nic bardziej mylnego. Tekst "nie będziesz miał innych Bogów oprócz mnie" który Bogowie powtarzają w Dekalogu aż jedenaście razy ma podkreślić fakt, że lista Bogów jest skończona. Poza Bóstwami które wypowiedziały się w Dekalogu innych Bóstw nie ma - i to przed tymi "bóstwami", niewymienionymi w Dekalogu przestrzegają nas Bogowie, a nie przed sobą nawzajem. Mamy strzec się innych Bóstw, które rzekomo po prostu nie ukazały się w Dekalogu i ignorować je, przy równoczesnym wyznawaniu Bóstw które dały nam Dekalog.
Serdecznie dziękuję za wysłuchanie mego kazania i mam nadzieję, że wyjaśniło ono wasze wątpliwości. Już teraz zapraszam na następne kazanie w następny piątek, w którym przedstawię jak poprawnie budować modlitwy do naszych Bóstw.
Bogowie Są Wielcy!
Haneef al Ali
رسول الآلهة
Strony: 1